Harrie Willems met "Opstand-ing"

brons

Harrie Willems uit Berg en Dal

"Opstand-ing"

Met 2 pubers thuis – en 37 jaar ervaring in het voortgezet onderwijs -  kreeg ik de wens een beeld te maken binnen het thema oprichten, zelf-staan, op staan tegen.  Ik heb mij langdurig verhouden met deze begrippen, lezen, wandelen, schetsen.   Vanuit een rustende, zekere en evenwichtige geborgenheid naar een beweging van oprichten, staan,  opstandigheid, zelfstandig worden.  Het kan te maken hebben met een jong volwassene, met verzet binnen een maatschappij.  En vanuit het christendom met een Christus die zich ontwikkelt van de lijkwade, de steen voor zijn graf wegduwt, zich heeft losgemaakt  van zijn status van mens, van wonderdoener, Messias.
De rondheid van de schaal staat voor balans en geborgenheid, omhullend.  Met scherpe randen. De diversiteit van de hoekige opbouw duidt op kracht en eigenheid, wellicht eigenzinnigheid. De treden langszij symboliseren het langdurig proces dat opstanding inhoudt in de richting van de bladgouden bovenzijden.
Het patin, de kleur, bruin / mosgroen, geeft aan dat opstand en opstanding voor mij vooral een aards gebeuren is, hard werken. Zonder het spirituele component te willen bagatelliseren.

 

website Harrie Willems