Nieuws 2017

Activiteiten in 2017

** zaterdag 18 november 2017:  Lichtjesavond
Op zaterdag 18 november 2017, van 19.00 tot 22.30 uur vindt er in de Cultuurstraat, waar onze Beeldentuin en Heemtuin deel van uitmaakt, een lichtjesavond plaats.
Alle deelnemende culturele instanties plaatsen kaarsjes, waardoor er een feeërieke sfeer ontstaat. In de Beeldentuin worden alle kunstwerken verlicht met kaarsen.

_________________________________________________________________________________________________________________

**  zondag 27 augustus 2017: Festival "Cultuur in Beweging".
Tijdens  de Culturele Dag van Cuijk werden vele evenementen georganiseerd en was het zeer gezellig en zeer druk in het centrum van Cuijk. Dit jaar hebben ruim 900 bezoekers de Beeldentuin en Heemtuin bewonderd.
Tijdens deze Cuijkse Culturele dag was in het Pakhuis een expositie te zien van Lia van Vugt.
Lia van Vugt volgde de opleiding Monumentale Vormgeving aan de academie 'Artibus' en later de beeldhouwopleiding in Maastricht.  Haar beelden zijn zelfstandige objecten, waarbij de belangrijkste regel is dat het beeld van alle kanten bekeken kan worden. Het gaat erom hoe het beeld ingrijpt in de ruimte eromheen. Van Vugt streeft naar een zekere 'abstractie'.  Een goed beeld ontstaat langzaam. Er is oneindig veel tijd en aandacht voor nodig. Hier iets wegnemen, daar iets toevoegen, het is een kwestie van millimeters.
"Het beeld is goed," zegt Van Vugt, "wanneer de ogen er overheen kunnen dwalen en steeds nieuwe dingen ontdekken." Lia van Vugt heeft een bewonderenswaardige en zeldzame beheersing van het beeldhouwersambacht. Ze beoefent zowel het modelleren als het hakken. Zij werkt in hout, steen, brons en glas.

NB. In de Beeldentuin is een bronzen beeld van Lia van Vugt te bewonderen: “de Grote Dans” . 

____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

** zondag 21  mei 2017:  Plattelandsrondje Land van Cuijk
Het jaarlijkse Plattelandsrondje vond dit jaar plaats op 21 mei. Op die dag was een groot aantal bedrijven geopend en werden leuke activiteiten georganiseerd bij de leden van het Verrassende PlatteLand van Cuijk.  Een brochure hiervan is nog steeds verkrijgbaar bij alle toeristische locaties en horecabedrijven in het Land van Cuijk. In deze brochure zijn 5  fietsroutes opgenomen, zodat u op een leuke manier  met onze omgeving kennis kunt maken.  Wanneer u de Beeldentuin en Heemtuin wilt bezoeken, kies dan voor de fietsroute : Beerse Maas Route (in de brochure).

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

** zondag 30 april 2017 :  Seizoensopening Beeldentuin 2017-2018
Op zondag 30 april 2017 werd om 12.00 uur de nieuwe expositie van Beeldentuin Cuijk geopend door de Cuijkse wethouder van Cultuur Rob Poel. Ieder jaar wordt de helft van het aantal beelden vervangen en ook nu was er weer een mooie selectie gemaakt uit ruim veertig inzendingen. Er is voor iedere smaak iets aanwezig: figuratief, abstract, klassiek en modern, een harmonieus geheel op een bijzonder sfeervolle locatie.

Dit jaar was een speciaal jaar, omdat de Beeldentuin twintig jaar bestaat.
Sinds 1997 is de inrichting van de tuin steeds verfraaid en zijn er elk jaar veel professionele kunstwerken te zien. Rond 2010 is de Heemtuin erbij gekomen en deze ziet er dankzij enthousiaste vrijwilligers prachtig verzorgd uit. Het Pakhuis is in 2012 verbouwd tot een multifunctionele ruimte. Hier kan men terecht voor vergaderingen, workshops en er zijn regelmatig exposities te zien.

Tijdens de opening was er een expositie van kunstwerken van Paul de Swaaf uit Nijmegen te zien. 
Voor meer informatie klik hier "Opening Beeldentuin seizoen 2017-2018"
______________________________________________________________________________________________________________________________________

** donderdag 23 maart 2017:  Start bouw Scheidingsmuur Pastorietuin  
Naast de Beeldentuin en Heemtuin wordt in 2017 / 2018 een nieuwe Pastorietuin aangelegd.  Op 23 maart werd om 10.30 uur met de bouw van de Scheidingsmuur in de Pastorietuin gestart!
Pastoor Theo Lamers van de St. Martinuskerk en Wethouder Rob Poel van gemeente Cuijk gingen die ochtend symbolisch aan het werk. Dit onder toeziend oog van Theo Hendriks (BCP BOUW). Voor meer info klik hier  "ontwikkeling nieuwe tuin"

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

** zomer 2017: de Heemtuin staat weer volop in bloei.
Wil je de foto's bekijken, klik hier op "Heemtuin met foto-impressie"

 ____________________________________________________________________________________________________________________________________